De fantastiska fördelarna med kalla kontakter: öppna upp för (personliga) tillväxtmöjligheter

Kalla kontakter kan låta lite skrämmande eller till och med besvärande för vissa människor. Att kontakta en främling med en förfrågan eller en idé kan vara nervöst, särskilt när du är osäker på hur de kommer att reagera. Men, lita på mig, kalla kontakter är en game changer när det gäller att öka din kunskap och expandera ditt nätverk. I dagens konkurrensutsatta värld är det avgörande att gripa varje tillfälle att lära och nätverka. Kalla kontakter är ett sätt att göra det.

I det här blogginlägget kommer vi att utforska varför kalla e-postmeddelanden är viktiga, dela några värdefulla tips om hur du skapar effektiva kalla e-postmeddelanden samt utveckla hur det kan driva personlig och professionell tillväxt.

Sedan ung ålder har en av mina hemliga vapen varit min oräddhet när det gäller att nå ut till främlingar vid behov. Till exempel landade jag mitt första jobb som utvecklare på SunGard Front Arena genom att skicka ett kallt e-postmeddelande till en av teknikcheferna och be om en möjlighet att göra mitt examensarbete där. Jag ville göra mitt examensarbete på ett företag, inte inom akademin (till skillnad från många av mina studiekamrater på universitetet). Jag visste att jag ville ha en karriär inom arbetslivet, inte akademin, och att göra mitt examensarbete på ett företag skulle ge mig en fördel eftersom jag inte hade några kontakter utanför akademin vid den tiden.

Detta inträffade under finanskrisen 2008 när det var utmanande att få ett jobb eller ens en möjlighet att göra examensarbete på ett företag. Men mitt kalla e-postmeddelande lyckades fånga teknikchefens uppmärksamhet. Trots att han initialt avböjde min förfrågan erbjöd han att träffas för en kaffe. Det kaffemötet visade sig bli en vändning och han erbjöd mig en betald möjlighet att göra examensarbetet på SunGard Front Arena – allt tack vare det första kalla e-postmeddelandet.

Idag är det ännu enklare att komma i kontakt med någon än det var då. Vi omges av verktyg för att hjälpa oss att koppla samman (och lära oss), såsom Twitter, Linkedin, Discord och Melon.

Varför kalla kontakter är viktigt

Expandera ditt kunskapsområde och ditt nätverk

Kalla kontakter kan vara guld värt när det gäller information, expertis och insikter. Genom att kontakta experter inom ditt område kan du utnyttja en rikedom av kunskap som annars inte är lättillgänglig. Detta kan leda till nya idéer, perspektiv och tillväxtmöjligheter – och spara tid. Till exempel, om du är en programvaruutvecklare kan du kontakta någon som är proffs på ett programmeringsspråk eller ramverk som du försöker lära dig. De kan erbjuda resurser eller insikter som du kanske inte hittar på Youtube eller en enkel Google-sökning. När jag var en kvantare använde jag kalla e-postmeddelanden när jag lärde mig ett nytt programmeringsspråk, Apama:s MonitorScript. Det är ett händelsebaserat programmeringsspråk, och ingen information fanns tillgänglig via Google på den tiden (detta var innan Stack Overflow blev vad det är idag). På handelsgolvet där jag arbetade hade ingen annan kunskap om MonitorScript, och knappt ens programmering för den delen. Jag hade inget annat val än att skicka kalla e-postmeddelanden till personer jag hittade online för att hitta en mentor med djup kunskap som jag kunde utnyttja. Tack gode gud för kalla e-postmeddelanden.

Som VC är kalla kontakter en del av mitt dagliga jobb. Jag lär mig så mycket från mina kollegor inom branschen och också från entreprenörer och andra ledande tänkare. Många av dem har jag nätverkat med genom kalla kontakter. Genom att ta initiativet och ta kontakt visar du ditt genuina intresse för deras arbete, lämnar (förhoppningsvis) ett varaktigt intryck och banar vägen för framtida interaktioner. Dessutom hjälper hanteringen av avslag eller icke-svar dig att bygga motståndskraft och anpassningsförmåga, vilket är avgörande för framgång inom vilket område som helst. Detta är något (vissa) grundare (tyvärr) upplever när de söker finansiering. Och det gäller också VC.

Ett solitt professionellt nätverk kan öppna upp en värld av jobbmöjligheter, partnerskap och samarbeten. Kalla kontakter är ett aktivt sätt att växa ditt nätverk genom att connecta med personer som delar dina intressen eller arbetar inom din bransch. Dessa kontakter kan blomma ut till värdefulla relationer, mentorskap och till och med vänskap.

Tips för att skapa effektiva kalla kontakter

Gör din hemläxa

Innan du skickar iväg en kall förfrågan bör du spendera lite tid på att forska om personen du kontaktar. Lär känna deras arbete, bakgrund och intressen. Detta hjälper dig att skriva ett personligt och relevant meddelande och visar dessutom ditt genuina intresse för deras expertis. Det behöver inte ta flera timmar, men se åtminstone till att du vet vem du kontaktar och varför. Jag får ofta meddelanden som tydligt visar att avsändaren har skickat ett standardiserat meddelande som antagligen har skickats till många personer. Detta gör mig mindre villig att svara. Här är ett exempel på ett sådant e-postmeddelande:

Avsändaren har uppenbarligen skickat ett standardiserat meddelande och behöver mer förståelse för vad jag gör. Som VC har vi ingen marknadsförings- och försäljningsavdelning. De grundare vi samarbetar med har ofta det, men inte vi. Jag tryckte på “Arkiv” och gick vidare till nästa.

Jag antar att nästa naturliga fråga till mig skulle vara: Svarar du alltid på kalla förfrågningar? Mitt ärliga svar är: Ofta, det beror på naturen av förfrågan. Jag svarar vanligtvis, men jag väljer noggrant vem jag ger min tid till.

Här är ett exempel på en (kall) förfrågan från Paul Craven på Ruckus. Inte bara svarade jag, jag gick också med i podcasten, vilket jag verkligen njöt av:

Jag gillade att Paul hade gjort sin hemläxa, sett mitt tidigare arbete och sett en matchning med Ruckus. Han beskriver också kort vad de gör och en tydlig nästa steg.

Håll det klart och koncist

Som mottagare av många kalla förfrågningar tror jag att det är viktigt att försöka göra ditt meddelande kort och kärnfullt. Ange tydligt din avsikt och förklara varför du kontaktar den här personen. Glöm inte att uppmärksamhetsspännet för GenZ är cirka 8 sekunder, och för Millenials 12 sekunder (du kan läsa mer om uppmärksamhetsspännet här).

Erbjud något värdefullt

Försök att erbjuda något värdefullt till mottagaren i ditt meddelande. Det kan vara en komplimang om deras arbete, en hjälpsam artikel eller resurs eller en samarbetsmöjlighet. Genom att erbjuda värde ökar du dina chanser att få ett positivt svar. Om du inte känner att du har något värdefullt att erbjuda, kan en lunch, en kaffe och ditt genuina intresse kanske väga upp för det.

Kalla kontakter är ett kraftfullt verktyg för att utöka din kunskapsbas och växa ditt nätverk. Genom att närma dig ämnet med en strategisk och omtänksam inställning kan du öppna nya möjligheter för lärande och nätverkande. Det är också en möjlighet att mångfaldiga ditt nätverk (du kan läsa mer om det here). Så tveka inte att kallt kontakta någon – omfamna det som en kraftfull personlig och en professionell tillväxtmetod. Och i värsta fall, om du inte får ett svar, kan du försöka nå dem igen nästa vecka!

English Deutsch